Vesityökorttikoulutus yrityksille

Vesityökortti on todistus vesilaitoshenkilöstön talous- tai allasvesi hygieniahallinnan osaamisesta. Osaaminen todennetaan näyttökokeella verkossa, jonka  hyväksytystä suorituksesta saa vesityökortin voimaan viideksi (5) vuodeksi. Sähköisen kokeen suorittaminen vaatii kirjautumisen näyttökokeeseen suomi.fi -tunnistautumisella. Tarkistathan, että ryhmällä on käytössään mobiililaite ja tunnistusvälineet (pankkitunnukset/mobiilivarmenne). Näyttökokeen pitäjät on hyväksytty Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontaviraston (Valvira) toimesta.

Vesityökorttikoulutus sopii henkilöille, jotka suorittavat työsssään veden laatuun vaikuttavia toimenpiteitä. Veden laatuun vaikuttaviksi toimenpiteiksi katsotaan:

 • veden hankintaan, käsittelyyn tai vesijohtoverkostoihin liittyvien laitteiden asennus, huolto, säätö ja kunnostustyöt. Laitteilla tarkoitetaan tässä yhteydessä putkia, pumppuja, kemikaalien syöttölaitteita sekä  säätö- ja mittauslaitteita
 • allasveden  tai talousveden kemikaalien käsittely
 • allasveden ilmanvaihdon toimivuuden varmistaminen
 • päivystys erityistilanteiden varalta.

Järjestämme allasvesihygienia- ja talousvesihygieniakoulutuksia, joissa suoritetaan näyttökoe vesityökorttia varten. Näyttökokeen voi suorittaa kolmella erilaisella painotuksella verkossa: vesilaitos, vesijohtoverkostot ja allasvesi. Mikäli osallistuja käy talousvesihygieniakoulutuksen, hän voi valita näyttökokeeseen painotukseksi vesilaitokset, vesijohtoverkostot tai halutessaan suorittaa molemmat näyttökokeet. Allasvesi painotuksella olevan vesityökortin voi suorittaa allasvesihygieniakoulutuksessa. Näyttökokeen suorittamista varten tarvitset Suomi.fi -tunnukset. Vesityökortin näyttökokeen kieleksi voi valita tenttiympäristössä joko suomen tai ruotsin.

Ryhmäkoulutuksen hinta 1590 € + alv/ryhmä.
Lisäksi veloitamme näyttökoekuluja 55 €/osallistuja.

Ryhmäkoulutus voidaan toteuttaa lähikoulutuksena ja räätälöidä joko allasvesi- tai talousvesihygieniaan soveltuvaksi. Pyydä tarjous ja soita meille 010 5251 260 tai ota yhteyttä sähköpostilla kurssille@suomenensiapukoulutus.fi

Allasvesihygieniakoulutus

Koulutus käsittää kylpylöiden ja uimahallien allasveden käsittelyn ja kiinteistötekniikan. Terveydensuojelulain (763/1994) 28 a §:n mukaan allasveden laatuun vaikuttavia toimenpiteitä tekevällä henkilöllä on oltava Valviran myöntämä vesityökortti, jossa on mainittu erityisalueena allasvesi. Allasveteen painottuvan vesityökortin voi saada suorittamalla hyväksytysti allasvesihygieenian näyttökokeen.

Talousvesihygieniakoulutus

Koulutus kattaa vesilaitos- ja vesijohtoverkostot. Yli 50 henkilön tarpeisiin tai kymmenen kuutiometriä talousvettä päivässä toimittavassa laitoksessa työskentelevällä on oltava Vesityökortti. Soveltamisalaan kuuluvissa laitoksissa tulee olla kortinhaltija jatkuvasti läsnä tai riittävän nopeasti paikalle hälytettävissä. Vesityökorttia suositellaan myös pienemmissä laitoksissa työskenteleville.

Koulutukseen osallistuja voi valita näyttökokeeseen, joko vesilaitos- tai vesijohtoverkostot –painotuksen. Halutessaan osallistuja voi suorittaa näyttökokeen molemmista aihealueista. Kummallakin näyttökokeella testataan, tunteeko osallistuja sosiaali- ja terveysministeriön asetuksen (1351/2006) liitteessä asetetut osaamisvaatimukset.

Kuljettajan ammattipätevyysmerkintä

Vesityökorttikoulutuksesta on mahdollista saada yksi (1) kuljettajan jatkokoulutuksen ammattipätevyysmerkintä. Kuljettajan vesityökorttikoulutuksen hinta lähitoteutuksena on 1490 € + alv/ryhmä. Lisäksi veloitamme kortti- ja näyttökoekuluja 15€/ per. kortti + 55€/näyttökoe per. osallistuja.

Miksi suorittaa vesityökorttikoulutus?

Vesityökortin suoritusvelvoite perustuu terveydensuojelulain muutokseen 285/2006, joka tuli voimaan toukokuussa 2006. Toiminnanharjoittajan (uimahalli, kylpylä, vesihuoltolaitos, jne.) on pidettävä kirjaa laitoksessa työskentelevien osaamisesta ja esitettävä nämä tiedot pyydettäessä kunnan terveydensuojeluviranomaiselle. Työntekijöiden osaamiseen lukeutuvat riittävät perustiedot veden mikrobiologiasta, vesikemiasta, puhdistustekniikoista, veden käyttötarkkailusta, veden laatuun liittyvästä lainsäädännöstä sekä henkilökohtaisesta hygieniasta.

Käytännönläheiset Vesityökorttikoulutuksemme kattavat nämä perustiedot sekä näyttökokeen.

Vesityökorttikoulutuksen sisältö

 • Veden mikrobiologia
 • Vesikemia
 • Erilaiset puhdistustekniikat
 • Veden laadun tarkkailu
 • Veden laatua koskeva lainsäädäntö
 • Henkilökohtainen hygienia
 • Näyttökoe

Kohderyhmä: Koulutus sopii henkilöille, jotka suorittavat veden laatuun vaikuttavia toimenpiteitä esimerkiksi uimahallissa, kylpylöissä tai vesilaitoksissa.

Kesto: 1 päivä

Näyttökoe: Näyttökokeen voi suorittaa kolmella erilaisella painotuksella: vesilaitos, vesijohtoverkostot ja allasvesi. Mikäli osallistuja käy talousvesihygieniakoulutuksen hän voi valita näyttökokeeseen painotukseksi vesilaitokset, vesijohtoverkostot tai halutessaan suorittaa molemmat näyttökokeet. Allasvesi painotuksella olevan vesityökortin voi suorittaa allasvesihygieniakoulutuksessa. Näyttökokeeseen voi osallistua myös ilman erillistä koulutusta, mutta yleisesti suositellaan asioiden kertaamista vesialan koulutustilaisuuksissa. Ammatillinen tutkinto ei vapauta näyttökokeesta.

Pätevyys: Vesityökortti, joka on voimassa viisi (5) vuotta.

Ammattipätevyys: Koulutuksesta on mahdollista saada ammattikuljettajan jatkokoulutuksen ammattipätevyysmerkintä (1 kpl). Merkintä on voimassa viisi (5) vuotta. Tämän jälkeen ammattipätevyys uusitaan suorittamalla 7 tuntia Ennakoivan ajon -koulutusta sekä 35 tuntia muuta kuljettajan jatkokoulutukseen soveltuvaa ammattipätevyyskoulutusta. Järjestämme ammattikuljettajien vesityökorttikoulutuksia tilauksesta ryhmäkoulutuksena.

Ilmoittaudu kurssille:

Kerro ilmoittautumisen yhteydessä kurssin ajankohta, johon haluat osallistua, kaupunki, jossa kurssi järjestetään, osallistujien nimet, ilmoittajan yhteystiedot sekä laskutustiedot.

Vahvistus kurssille pääsystä lähetetään sähköpostin välityksellä.

Peruutusehdot:

Ilmoittautuminen on sitova. Osallistumisen voi perua kustannuksitta viimeistään 14 vuorokautta ennen koulutuspäivää. Tämän jälkeen tulevista peruutuksista veloitamme 50 % osallistumismaksusta. Jos poisjäännistä ei etukäteen ilmoiteta, veloitamme koko maksun. Osallistujan voi vaihtaa veloituksetta ja vaihtumisesta tulee ilmoittaa Suomen Ensiapukoulutus Oy:lle puhelimitse tai sähköpostilla.

Tilaa kurssi tai ilmoittaudu

Valtakunnallinen kurssivaraamo:
puh. 010 5251 260 
e-mail: kurssille@suomenensiapukoulutus.fi
Kysy lisätietoa tai jätä yhteydenottopyyntö tästä

Tilaa uutiskirjeemme tästä: Uutiskirje
Siirry kurssikalenteriin: Koulutushaku

Suorita Hätäensiapukurssi 4h verkkokurssina

Lue lisää